Kommer vi aldrig ses mer Hur vårdpersonal kan stödja barn till en förälder i livets slutReport as inadecuate
Kommer vi aldrig ses mer Hur vårdpersonal kan stödja barn till en förälder i livets slut - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Luleå University of Technology, Department of Health Sciences.Grönlund, Erika Luleå University of Technology, Department of Health Sciences. 2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesisAlternative title “Will we never see each other again” How children with a terminally ill parent can be supported by health care personnel (English)

Abstract [sv] : I livet är sjukdom och död oundviklig och oförutsägbar. När en familjemedlem drabbas av en allvarlig eller livshotande sjukdom innebär det omställningar för familjen. Att förlora en förälder är ett av det mest traumatiska ett barn kan uppleva och det kan påverka många områden och perioder i barnets liv. Syftet var att undersöka hur vårdpersonal kan stödja barn som har en förälder i livets slutskede. För att besvara syftet och de specifika frågeställningarna genomfördes en integrerad litteraturstudie där 14 stycken vetenskapliga studier analyserades. Varje frågeställning besvarades med en syntes. Resultatet visade att barn har ett stort behov av stöd då de upplevde vissa dagar som ett rent helvete med känslor som oro, ångest och stress. För barnet var det viktigt att förstå vad det var som hände med den sjuke föräldern, men även att själv bli sedd av vårdpersonalen. För att kunna hantera situationen fanns ett stort behov av information, både från föräldrar och vårdpersonal. Personalens sätt att ge stöd påverkades huruvida förälder och/eller barn tog till sig sjukdom och information, samt barnets eget sätt att hantera den pågående situationen. Barnen behövde även ges möjlighet att samtala med någon utomstående vuxen som de kände förtroende och tillit för. För barnen var tiden tillsammans med föräldern viktig och betydelsefull. De var trots detta tillslut beredda att ge upp den för att få slut på förälderns lidande. Resultatet visade att förälderns sjukdom och mående påverkade hela familjen, därför bör familjen ses som en helhet och vården bör ha ett familjecentrerat fokus. Detta för att inkludera och stödja barnet under denna kaosartade tid. 

Place, publisher, year, edition, pages: 2016. , 29 p.

Keyword [sv] : Barn, närstående, palliativ vård, stöd, döende förälder, integrerad litteraturstudie

National Category : Nursing

Identifiers: URN: urn:nbn:se:ltu:diva-60408OAI: oai:DiVA.org:ltu-60408DiVA: diva2:1046682

Subject / course: Student thesis, at least 15 credits

Educational program: Nursing, bachelor's level; Nursing, bachelor's level

Supervisors : Sävenstedt, Stefan, ProfessorLuleå University of Technology, Department of Health Sciences, Nursing Care.

Examiners : Olsson, Malin, Biträdande professorLuleå University of Technology, Department of Health Sciences, Nursing Care. Available from: 2016-11-25 Created: 2016-11-14 Last updated: 2016-11-25Bibliographically approvedAuthor: Eriksson, My

Source: http://ltu.diva-portal.org/Related documents