Framsyn för Norrbotten och Västerbotten: en idéskrift om utvecklingsinsatser idag och imorgonReportar como inadecuado
Framsyn för Norrbotten och Västerbotten: en idéskrift om utvecklingsinsatser idag och imorgon - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

inno Scandinavia AB.Lagerkvist, Anders Heydebreck, Peter inno AG.Dahlén, Lisa Luleå University of Technology, Department of Civil, Environmental and Natural Resources Engineering, Geosciences and Environmental Engineering.ORCID iD: 0000-0002-4025-9071Norberg, Anna Umeå universitet.Show others and affiliations 2009 (Swedish)Report (Other academic)

Abstract [sv] : Rapport från DARE delprojekt regional framsyn. Etapp 1; scenarier och förslag på aktiviteter.Detta dokument är slutrapporten från den regionala framsynsprocessen som drevs 2008-2009 inom projektet DARE – Development Arena for Research and Entrepreneurship.Framsynen har verkat efter ett normativt och handlingsinriktat angreppssätt. Ledmotiv för processen har varit frågor som: Hur vill vi ha det? Varför är det inte så nu? Vad behöver vi göra nu och i framtiden? Regionen kan sägas kännetecknas av att den är rik på naturresurser och fattig på folk. Det är bakgrunden till de fokusområden som framsynen behandlat- Grönare näringsliv (hur kan nya och miljöeffektivare produkter och tjänsterutvecklas effektivare?)- Demografiutveckling (hur kan samhällsfunktionerna bestå med inverteradebefolkningspyramider och hur kan utvecklingen mot en åldrande befolkningvändas?)Lite tvärs över båda frågorna ovan hamnar ett annat fokus; regionens attraktivitet. Inom detta område har en ung framsyn genomförts med deltagare från olika delar av Norrbotten.Framsynen har gått steg för steg genom visioner, analys av framgångsfaktorer, scenarieskapande, förslag på åtgärder och prioritering av dessa. Under genomförandet har det uppstått ett antal avknoppningar i form av t ex nya samarbeten och projekt. Ett av de sistnämnda var den unga framsynen som genomfördes med finansiering av Norrbottens läns landsting.Bland de prioriterade förslagen som redovisas i denna rapport dominerar olika aktiviteter för att knyta samman olika aktörer och grupper inom regionen och på så sätt göra mer av mindre. Många av förslagen visar regionala aktörers förväntningar på universitetens roll i den regionala utvecklingen och markerar ett intresse av tätare samverkan meduniversiteten. Förslagen berör alla verksamheter inom universiteten, såväl utbildning, forskning och förvaltning. Bland de prioriterade förslagen finns:• Stimulera gröna affärs och teknikutvecklingsallianser för regionens småföretag• Stimulera ”den lille forskaren” – en modell för småföretagens forskarkollektiv• Utred grönare näringsliv som gemensamt profilområde för regionens universitet• Stärk företagsnyttig forskning & utvecklingsinsatser kring ”age management”• Etablera ett ”integrationsnätverk” för universitetens studenter & det regionalasamhället• Utveckla dialogen mellan universiteten & avnämargrupper i utvecklingen avutbildningar • Skapa regionalt utvecklingslab för bättre samverkan mellan universiteten ochomgivande samhälleInom DARE-projektet kommer nu det material som utvecklats inom framsynsprocessen att användas för utveckling av samverkan inom universiteten, mellan universiteten och med andra intressenter av den regionala utvecklingen, inte minst då de som deltagit i framsynen.

Place, publisher, year, edition, pages: Luleå: Luleå tekniska universitet, 2009. , 52 p.

Series : Technical report / Luleå University of Technology, ISSN 1402-1536

Research subject: Waste Science and Technology

Identifiers: URN: urn:nbn:se:ltu:diva-25435Local ID: f30accb0-ebdb-11de-bae5-000ea68e967bISBN: 978-91-7439-072-8 (print)OAI: oai:DiVA.org:ltu-25435DiVA: diva2:998487

Note: Godkänd; 2009; 20091218 (ysko)Available from: 2016-09-29 Created: 2016-09-29 Last updated: 2017-01-19Bibliographically approvedAutor: Asplund, Erik

Fuente: http://ltu.diva-portal.org/Documentos relacionados