Forenzičko-lingvistička i psihološka studija slučaja bazirana na Zodijakovim pismimaReport as inadecuate
Forenzičko-lingvistička i psihološka studija slučaja bazirana na Zodijakovim pismima - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Criminalistic theory and practice, Vol.4. No.1-2017. March 2017. -

Serijska ubistva i njihovi počinitelji neiscrpan su izvor inspiracije su kako profesionalcima u oblasti kriminalistike, pravosuđa i psihologije-psihijatrije, tako i širim masama. Po najpoznatijoj FBI-evoj klasifikaciji, postoje organizirane i neorganizirane serijske ubice. Također, moguće je počinitelja okarakterizirati i kao mješoviti tip. Osobine i bihevioralni obrazac serijskih ubica moguće je posmatrati i iz ugla konstelacije pet sljedećih osobina-tendencija: omnipotencije, sadističkih fantazija, ritualnog izvođenja, dehumanizacije i simbiotskog spajanja. Cilj ovog rada je ponuditi validan profil serijskog ubice poznatog kao ‘’Zodijak’’, na osnovi njegovih pisama koje je slao urednicima novina, a koja su imala forenzički značaj. U tu svrhu, korištena su dosadašnja saznanja iz forenzičke lingvistike i psihologije. Utvrđeno je da bi počinitelj trebao biti muškarac srednjih godina, sa iznadprosječnim intelektualnim sposobnostima, za kojeg je karakterističan visok nivo narcisoidnosti i manipulativnosti. Pored toga, ‘’Zodijak’’ je vjerovatno visokoobrazovana, načitana osoba, ali koja je vješta i u manuelnim poslovima. Moguće je da je samac, te da je imao strogog oca, koji je osujetio njegovo normalno sazrijevanje u odraslu osobu.

serijske ubice; Zodijak; forenzička lingvistika; psihološko profiliranje; analiza sadržajaAuthor: Selman Repišti - ; Bosna i Hercegovina

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents