Utjeha filozofije i Pohvala ludosti: paradigmatski okvir kvalitete življenjaReportar como inadecuado
Utjeha filozofije i Pohvala ludosti: paradigmatski okvir kvalitete življenja - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Filozofska istraživanja, Vol.36 No.3 October 2016. -

U pozadini članka stoje dva spisa koja svojom jednostavnošću, ali i dubinom promišljanja, predstavljaju paradigmatski okvir ispravne kulture življenja. Riječ je o Boetijevom 480. 525. spisu Utjeha filozofije i o spisu Erazma Roterdamskoga 1465. 1536. Pohvala ludosti. Ozbiljnim filozofskim pristupom i intelektualnim naporom Boetije pokazuje da se pravi smisao i vrijednost čovjekova života temelji na odgovornosti prema životu i na njegovoj etičnosti. S druge strane, promišljajući o ludosti, Erazmo na strogo satiričan način dolazi do zaključka da se istinska mudrost sastoji u spoznaji vlastite ograničenosti i opuštenog mirenja s iluzornim karakterom života. U članku se želi pokazati da uravnotežena kombinacija vrijednosnih postulata ovih dvaju spisa predstavlja izvrstan paradigmatski okvir ispravne kvalitete življenja.

Boetije; Erazmo Roterdamski; Utjeha filozofije; Pohvala ludosti; vrijednosni postulati; kvaliteta; življenja;Autor: Ivo Džinić - ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za kulturologiju, Trg Svetog Trojstva 3, HR 31000 Osijek

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados