Osnovno i srednje školstvo na okupiranom području Republike Hrvatske 1991. – 1995.Report as inadecuate
Osnovno i srednje školstvo na okupiranom području Republike Hrvatske 1991. – 1995. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Annals for the History of Education, Vol.14 38 No.14. December 2016. -

Na okupiranim područjima Republike Hrvatske, u okviru tzv. Republike Srpske Krajine, tijekom 1991. godine organiziran je rad osnovnih i srednjih škola s namjerom uspostavljanja školskog sustava izvan nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Hrvatske. Radi toga je osnovano Ministarstvo prosvjete „Republike Srpske Krajine„ koje je ustrojavalo je službe, davalo upute i uredovalo između škola, općina i Vlade -Republike Srpske Krajine-. Uvjeti rada školstva obilježeni su nedostatkom školske opreme, udžbenika, sredstava za grijanje i prijevoz, lošim stanjem mnogih školskih objekata i manjkom nastavnoga osoblja. Ratna djelovanja i blizina bojišta utjecali su na prekid nastave, a nastavnici su upućivani u ratne postrojbe. Migracije učenika i nastavnika u -Republici Srpskoj Krajini- i izvan nje Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora utjecale su na dinamiku rada i broj školskih odjeljenja. Iz prikazanih podataka i rekonstruirane slike školstva očituje se neuspjeh u razvoju i održanju učinkovitoga školskog sustava, što se odrazilo na ukupno stanje unutar -Republike Srpske Krajine- i bilo je jedan od čimbenika njezine nestabilnosti.

povijest školstva; Domovinski rat; -Republika Srpska Krajina-; 1991.-1995.Author: Domagoj Štefančić - ; Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents