Pedagogija i psihologija u Učiteljskoj školi u Sarajevu 1886. – 1918. za austrougarske vladavineReport as inadecuate
Pedagogija i psihologija u Učiteljskoj školi u Sarajevu 1886. – 1918. za austrougarske vladavine - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Annals for the History of Education, Vol.14 38 No.14. December 2016. -

Cilj je ovoga rada istražiti kako se pedagogija ili psihologija učila u Učiteljskoj školi u Sarajevu pod austrougarskom vladavinom. Glavni predmet analize godišnji su školski izvještaji te izvještaji o završenoj nastavi u kojima su zabilježeni nastavni sadržaji te sadržaji završnih godišnjih ispita i ispita zrelosti za pedagoško-psihološku grupu predmeta. Ta je škola od svojega osnutka 1886. bila središte širenja pedagoških i psiholoških misli u Bosni i Hercegovini preko obrazovanja učiteljstva. Njezin je diskurs čimbenik koji je determinirao oblik diskursa buduće inteligencije, tj. učiteljstva. Glavni pedagoški udžbenik do 1918. bila je -Pedagogija- Stjepana Basaričeka. Nastava je uglavnom bila usmjerena na intelektualni razvoj, tj. asocijaciju i apercepciju, s naglaskom na oblikovanje karaktera.

Učiteljska škola u Sarajevu; Basariček, Stjepan; somatologija; pedagogija; psihologija; povijest školstva; 1886. – 1918.Author: Mitsutoshi Inaba -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents