Zrinsko-frankopanska urota u hrvatskom romanuReport as inadecuate
Zrinsko-frankopanska urota u hrvatskom romanu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Church in the World : Church in the World, Vol.51 No.4 December 2016. -

Članak obrađuje temu zrinsko-frankopanske urote u trima romanima: Urota zrinsko–frankopanska Eugena Kumičića, Hrvatska nad ponorima Virgila Kurbela te Zlatna vuga Višnje Stahuljak. Autor članka kroz tri veće cjeline nastoji obraditi svaki roman i istaknuti njegove značajke, prije svega imajući na umu postojanost idejnog sloja. Svaki autor romana prepoznao je događaj zrinsko-frankopanske urote kao važan dio hrvatske povijesti, no svaki od njih pristupio je književnoj obradi toga povijesnog događaja na drukčiji način. Dok u Kumičića i Kurbela već naslov daje naslutiti što je osnovni motiv u glavnom fabularnom tijeku, kod Stahuljak urota je u tome drugotna. Njezin roman, izašao 1998., primjer je postmodernog romana, koji preferira upletanje povijesnih događaja u osobne i obiteljske priče. Autorica je u tom smislu pripovjedački naglasak usmjerila na ozračje u kojemu se odigrala ta povijesna drama promatrajući je kroz živote običnih ljudi, dok je u Kumičića i Kurbela riječ o romanesknoj rekonstrukciji povijesnog događaja, pri čemu je Kumičić više dokumentarist, dok je Kurbelov stil naglašeno novinarsko-reportažni.

Urota zrinsko-frankopanska; Kumičić; Kurbel; Stahuljak;Author: Hrvoje Lončarević - orcid.org-0000-0003-3639-7727 ; Hrvatsko slovo

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents