Analiza geografskih koordinata meteorološkog stupa na ZrinjevcuReport as inadecuate
Analiza geografskih koordinata meteorološkog stupa na Zrinjevcu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Cartography and geoinformation, Vol.15 No.25 June 2016. -

Meteorološki stup na Zrinjevcu, izgrađen 1884., javna je meteorološka postaja s koje se brojni građani i posjetitelji informiraju o temperaturi, vlazi i tlaku zraka u gradskom središtu. U radu su, prema dostupnoj dokumentaciji, analizirane geografske koordinate stupa, njihova pouzdanost točnost – određuju li stvarni položaj stupa u prostoru ili ga smještaju znatno dalje u odnosu na njegov stvarni položaj te tko ih je i kada odredio. Navedene su i analizirane koordinate koje je 1884. sastavio Ivan Stožir, zatim koordinate koje je 1890. Gjuro Pilar očitao s nove specijalne karte Austro-Ugarske Monarhije, a 1941. Nikolaj Abakumov preračunao iz pravokutnih očitanih s katastarskog plana i na koncu koordinate određene suvremenim GNSS mjernim sustavima. Opisane su promjene izgleda i sadržaja izloga stupa pri dvjema velikim obnovama restauracijama 1959. i 1993. u skladu s njegovim osuvremenjivanjem. Opisana je i ura s 24-satnom podjelom brojčanika. Provjerena su i ponovno izračunana vremena izlazaka i zalazaka Sunca u Zagrebu.

meteorološki stup; Zrinjevac; geografske koordinate; ura; 24-satni brojčanik; vremena izlazaka i zalazaka SuncaAuthor: Drago Špoljarić - ; Sveučilište u Zagrebu, Geodetski fakultet, Kačićeva 26, 10000 Zagreb Božidar Kanajet - ; Sveučilište

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents