Octena mušica ploda Drosophila suzukii – štetnik plodova voćaReportar como inadecuado
Octena mušica ploda Drosophila suzukii – štetnik plodova voća - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Glasilo biljne zaštite, Vol.15 No.5 September 2015. -

Octena mušica ploda Drosophila suzukii štetnik je azijskog podrijetla. Nedavno je introducirana u Europu i jedan je od najvažnijih invazivnih štetnika na voću i grožđu. Istovremeno je unesena i u Sjevernu Ameriku i tamo ima slične posljedice. U Hrvatskoj smo ju registrirali prvi put krajem 2010. na području Istre na malinama, breskvama i vinovoj lozi Seljak et al., 2011., Masten Milek et al., 2011a, Masten Milek et al., 2011b. Vrlo je vjerojatno da je ona već puno prije bila prisutna u Hrvatskoj, no nije joj se pridavala pažnja, primarno zbog toga što se mislilo da je to vinska mušica D. melanogaster ili voćno vinska mušica D. simulans. Helsen 2015 navodi da je octena mušica ploda prvi novi štetnik u voćarstvu u zadnjih stotinjak godina. Octena mušica ploda širi se trgovinom sadnog materijala i plodovima domaćina te letom odraslih kukaca. Danas je u svijetu poznato oko 3000 vrsta iz roda Drosophila. Octena mušica ploda jedna je od dvije iz toga roda koja ima status štetnika Dreves et al., 2009.

Drosophila suzukii; Spotted Wing Drosophila; fruit pest; CroatiaAutor: Tatjana Masten Milek - ; HCPHS-Zavod za zaštitu bilja Mladen Šimala - ; HCPHS-Zavod za zaštitu bilja Mario Bjeliš - ; HCPHS-Z

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados