Iskustva u kemijskom suzbijanju trsovog ušenca u MeđimurjuReportar como inadecuado
Iskustva u kemijskom suzbijanju trsovog ušenca u Međimurju - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Glasilo biljne zaštite, Vol.13 No.3 March 2013. -

Trsov ušenac ili filoksere Viteus vitofoliae Fitch štetna je vrsta vinove loze prenijeta iz Amerike najprije u Englesku 1833., a sedam godina kasnije u Francusku. Napada različite organe američke i europske loze. Za razliku od američke loze, na kojoj u obliku šiškarica oštećuje lišče, ali time ne ugrožava njezin opstanak, na europskoj lozi korijen ne uspijeva spriječiti nastajanje specifičnih zadebljanja od uši pa cijela biljka propada. Stoga je osnovna mjera zaštite vinove loze od filoksere cijepljenje osjetljivih europskih sorata na otporne američke hibride. Ali, tijekom 1980-ih godina u Italiji je zabilježen jači napad filoksere i na lišću europskih sorata vinove loze npr. merlot, pinot bijeli, malvazija i dr. Strapazzon et al., 1986; Pollini et al., 1993, a isto su Licul i Peršurić primijetili u Istri Maceljski, 1999. Strahuje se da trsna uš mutacijom postaje parazit na lišću plemenite vinove loze, nije isključen nastanak populacije koja bi se hranila na korijenu američke loze. U matičnjacima loznih podloga trsov ušenac redovito se kemijski suzbija jer jači napad na lišću usporava rast i dozrijevanje rozgve pa se lakše smrzne tijekom zime. Prema podatcima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo HCPHS u Republici Hrvatskoj u sustavu stručnog nadzora ima 251.247 matičnog trsja loznih podloga Kristina Horvat-Budimir, usmeno, 2012. Stoga smo u Međimurskom vinogorju lokalitet Sveti Urban, loza gamay bojadiser tijekom 2011. i 2012. sezone poljskim mikropokusom provjeravali učinkovitost, na lisnu formu filoksere, sljedećih djelatnih tvari: acetamiprid, flonikamid, imidakloprid, pirimikarb, spirotetramat, tiakloprid & deltametrin i tiametoksam. Obavljeno je samo jedno tretiranje u prvom tjednu svibnja, kada su mladice bile duge 25-45 cm, a malobrojne prve -šiške- su bile vidljive na lišću. Sredinom lipnja i krajem srpnja ocijenjena je zaraza na mladicama i lišću te je u odnosu na netretirano trsje određena djelotvornost insekticida po Abbott-u. Vrlo su učinkoviti bili: flonikamid, spirotetramat, acetamiprid, tiakloprid & deltametrin, imidakloprid i tiametoksam.

trsov ušenac; Viteus vitifoliae; kemijsko suzbijanje; insekticidiAutor: Milorad Šubić - ; Poljoprivredna savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados