Obrnuti postupak za određivanje broja prolaza i parametara obrade kod uzdužnog tokarenjaReport as inadecuate
Obrnuti postupak za određivanje broja prolaza i parametara obrade kod uzdužnog tokarenja - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Technical gazette, Vol.23 No.4 August 2016. -

Kako bi se smanjila proizvodnja škarta i nepotrebno rasipanje vremena, algoritmi za donošenje odluka koriste se kod projektiranja tehnoloških procesa. Odabir parametara obrade dubine reza, posmaka i brzine uobičajeno se donosi na temelju iskustva ili upotrebom priručnika. Tijekom godina mnogo truda je uloženo u cilju pronalaska optimalnih algoritama za obradu metala. Algoritam koji je predložio G. Halevi ne uzima u obzir zadani alat ili stroj te se zbog toga naziva obrnutim postupkom. Uzimajući u obzir granične vrijednosti parametara obrade i njihov utjecaj na površinsku hrapavost, algoritam pronalazi maksimalne vrijednosti parametara, dajući prednost posmaku i time reducirajući broj prolaza kod obrade. Predloženi algoritam je prikazan pomoću dijagrama, implementiran u softverski paket MATLAB i testiran na primjeru uzdužnog tokarenja. Dobiveni rezultati su uspoređeni s preporukama iz Iscarovog kataloga te upućuju na to da je algoritam primjeren za određivanje broja prolaza i parametara obrade. Ovaj članak je doprinos automatiziranim algoritmima za donošenje odluka koji se koriste kod projektiranje tehnoloških procesa.

obrnuti postupak; parametri obrade; uzdužno tokarenjeAuthor: Marina Tošić - ; University of Zagreb, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, Ivana Lučića 5, 10000 Zagreb

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents