Svetkovina Bogojavljenja. Liturgijska i teološka analizaReportar como inadecuado
Svetkovina Bogojavljenja. Liturgijska i teološka analiza - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Ephemerides theologicae Diacovenses, Vol.23 No.1 April 2015. -

U prvom dijelu autor prikazuje povijesni okvir nastanka svetkovine Bogojavljenja nastalog u sklopu procesa inkulturacije i povijesni razvoj njegova sadržaja na Istoku i na Zapadu. U početcima se na Istoku toga dana slavilo Kristovo rođenje pojavak, a kasnije, isključivo Isusovo krštenje. Zapad se toga dana spominje prvenstveno pohoda mudraca, ali također i kršenja Isusova, i čuda u Kani Galilejskoj.

U drugom dijelu autor analizira misne molitve ove svetkovine, mise bdjenja i mise dana, i to u drevnim izvorima i starim misalima sve do misala iz 2002. godine. Teologija ovih molitava može se svesti na dvije jake točke. Prvo, u utjelovljenom Božjem Sinu Božje se spasenje otvara ne više samo jednom narodu nego svim narodima svijeta koje predstavljaju mudraci, što je u početcima kršćanstva bila važna poruka. Drugo, Bog Otac poslao je svoga Sina – Sunce pravde da prosvijetli svakoga čovjeka. To je ona čudesna razmjena Sin Božji od nas uzima naše čovještvo da bi nas zaogrnuo svojim božanstvom.

Bogojavljenje; gentes; admirabile commercium; mudraci; krštenje Isusovo; čudo u Kani Galilejskoj; Rimski misalAutor: Zvonko Pažin - ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados