FAŠNIČKI OBIČAJI U GRAČANIMA KRAJ ZAGREBAReportar como inadecuado
FAŠNIČKI OBIČAJI U GRAČANIMA KRAJ ZAGREBA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

KAJ : Literature, Art and Culture Periodical, Vol.47 228 No.1-2 326-327 June 2014. -

Cilj je članka prikazati fašničke običaje u Gračanima kraj Zagreba. Gračani su nekadašnje selo, a danas predgrađe grada Zagreba. U širem su smislu dio regije poznate pod nazivom Zagrebačko prigorje. U članku se obrađuju fašnički običaji u XX. i XXI. stoljeću. Istraživanje je izvršeno metodom usmene povijesti. Obilaskom terena obavljen je razgovor s četvoro kazivača: Mirkom Banekom r.1919., Baricom Filetin r. 1920., Stjepanom Jelačićem r.1929. i Rudolfom Puntijarom r.1932

Za članak su korištene i spomenice samostana sv. Franje na Ksaveru i župe Remete, koji su bili nadležni za teritorij Gračana sve do 1983. Obje su spomenice, zapravo, ručno pisani dnevnici vođeni tijekom XX. stoljeća. Fašnički običaji u Gračanima postoje još od početka XX. stoljeća i do danas su u velikoj mjeri zadržali svoju autentičnost, s povremenim usponima i padovima u prošlom stoljeću. Iako Gračani danas više nisu selo, već predgrađe Zagreba, a urbani obrasci ponašanja, arhitekture i svih ostalih segmenata sve više potiskuju ruralne elemente, svijest o nekadašnjem selu ostala je. Ona se najviše očituje putem godišnjih običaja, od kojih su fašnički najintenzivniji i s najmanjim promjenama u odnosu na prošla vremena.

fašnik; -mačkori-; -mačkarinje-; fašnička svadba; Pepelnica; Gračani; PrigorjeAutor: Domagoj Novosel - ; Zagreb

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados