GRAĐA O STANKU VRAZU IZ ŠTAJERSKOG ZEMALJSKOG ARHIVA U GRAZUReportar como inadecuado
GRAĐA O STANKU VRAZU IZ ŠTAJERSKOG ZEMALJSKOG ARHIVA U GRAZU - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

KAJ : Literature, Art and Culture Periodical, Vol.47 228 No.1-2 326-327 June 2014. -

Za temeljitiji uvid u životni put i književno djelovanje slovensko-hrvatskog pjesnika i kulturnog djelatnika Stanka Vraza nezaobilazna je ostavština pojedinih Vrazovih suradnika i prijatelja. Upravo je jedna takva ostavština pohranjena u Štajerskom zemaljskom arhivu Steiermärkische Landes Archiv. Riječ je o obiteljskom fondu poznatog slovenskog jezikoslovca i književnika Ivana Macuna 1821.-1883

Uz Stanka Vraza, Macun je bio pobornik ilirske ideje te je svojim djelovanjem, također, u mnogočemu zadužio ne samo slovensku već i hrvatsku kulturu i književnost. Autor ovoga članka analizira i prikazuje arhivsko gradivo, posebice izvorna pisma koja je Stanko Vraz pisao svom istomišljeniku, slovenskom ilircu Stjepanu Kočevaru 1808.-1883., zatim ona koja je pisao idejnom začetniku ilirskog pokreta Ljudevitu Gaju 1809.-1872. i ona pisana već ranije spomenutom Ivanu Macunu. Također, u članku se ističe značajna uloga slovenskih iliraca koji su, boraveći u to vrijeme u Grazu, uvelike doprinosili razvoju ilirskoga pokreta. U tome se svojom ulogom posebno isticao Stanko Vraz, koji se u podjednakoj mjeri dokazao koliko svojim slovenskim toliko i hrvatskim književnim ostvarenjima, te je ostao zabilježen kao jedan od najvećih književnika tadašnjega slavenskog juga.

Stanko Vraz; korespondencija; ilirski preporod; Ivan Macun; GrazAutor: Ivan Brlić - ; Institut društvenih znanosti

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados