Ljetnikovci mletačkog pukovnika Vuka Crnice na otocima Viru i UgljanuReportar como inadecuado
Ljetnikovci mletačkog pukovnika Vuka Crnice na otocima Viru i Ugljanu - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Ars Adriatica, No.4 December 2014. -

Autorica obrađuje dvije ladanjske kuće Vuka Crnice koje do sada nisu bile predmet znanstvenih istraživanja. Riječ je o porušenom ladanjsko-gospodarskom sklopu obitelji Crnica na otoku Viru koji se sastojao od ladanjske kuće, kapele i manje gospodarske zgrade. Građevine je podigao pukovnik mletačke vojske Vuko Crnica nakon 1634. godine, kada je otok Vir dobio u koncesiju, a prije 1666. godine kada su po prvi puta spomenute u njegovoj oporuci. Ladanjska kuća u Preku na otoku Ugljanu podignuta je 1666. godine, kako je bilo zapisano na natpisnoj ploči na ulazu u vrt. Kuća je dobro očuvana, no u pregrađenom obliku koji je dobila zahvatom u 19. stoljeću kada je njezin vlasnik bio slikar Franjo Salghetti-Drioli. Kod ljetnikovca u Preku značajan je dobro očuvan prostor velikog vrta i sačuvana izvorna artikulacija stambenih prostora kuće. Doprinos poznavanju izvornog izgleda i opreme ladanjskih zdanja u Viru i Preku predstavljaju inventari navedenih kuća zapisani 1683. godine. Obje ladanjske kuće pripadaju brojnim ljetnikovcima koji se tijekom 17. stoljeća podižu na zadarskim otocima te se karakterističnim položajem uz more, jedan s kapelom, a drugi s velikim vrtom uklapaju u tokove onodobnog ladanjskog graditeljstva na dalmatinskim otocima koje odlikuje jednostavna i utilitarna arhitektura s naznakama baroknog oblikovanja u pojedinim elementima arhitektonske i plastične dekoracije.

ladanjska arhitektura; 17. stoljeće; zadarski otociAutor: Sofija Sorić - ; Odjel za povijest umjetnosti, Sveučilište u Zadru

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados