Poduzetništvo i društveno odgovorno poslovanjeReportar como inadecuado
Poduzetništvo i društveno odgovorno poslovanje - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Entrepreneurial learning, Vol.2 No.2 December 2012. -

U svijetu raste broj organizacija koje promoviraju svoju strategiju društvene odgovornosti, kao odgovor na sve veće društvene i gospodarske pritiske te pritiske zelenih vezane uz zaštitu okoliša, ali i kao posljedica spoznaje o utjecaju vlastitih postupaka na ukupnost aktivnosti i života društva u kojem živimo. Ono što karakterizira današnje globalno gospodarstvo jest sve jasnija spoznaja o neodrživosti nekih od njegovih temeljnih postavki - svijest o uspjehu pa i pojam uspjeha kao takav, odjednom počinju dobivati nova tumačenja jer počinju uključivati pojmove odgovornosti, etičnosti i održivosti. Neodrživost ideje o beskonačnom rastu u konačnom svijetu, o nepresušnosti prirodnih resursa, zaliha energije, pitke vode itd. izravno određuje današnju i sutrašnju gospodarsku, ali i demografsku kartu svijeta, a to sve traži hitne prilagodbe. Tako pojam društveno odgovorno poslovanje iz dana u dan dobiva na širini i značaju; prihvaćaju ga ne samo velike korporacije, nego i srednji i mali gospodarstvenici i poduzetnici kao svoju konkurentnu prednost jer ono predstavlja ne samo poželjni, nego i nužni oblik ponašanja u svim gospodarskim aktivnostima. Moramo biti svjesni da ,na neki način, globalno gospodarstvo danas zrcali odluku o tome što ljudska vrsta svojim ponašanjem danas i u budućnosti namjerava napraviti sebi i okolišu. Prema tome, odluka organizacija, malih ili velikih, da svojim ponašanjem pridonesu boljem društvu, čišćem okolišu i boljoj perspektivi mladima, nije samo mudra gospodarska odluka, nego i jedini dugoročno održivi način.

Društveno odgovorno poslovanje; okoliš; društvena odgovornostAutor: Dragan Salarić - ; Cotrugli poslovna škola, Zagreb, Hrvatska Ana Jergović - ; Cotrugli poslovna škola, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados