Neke odrednice etničkog identiteta Moliških Hrvata u južnoj ItalijiReportar como inadecuado
Neke odrednice etničkog identiteta Moliških Hrvata u južnoj Italiji - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Migration and Ethnic Themes, Vol.3 No.2 September 1987. -

Hrvati su se doselili u pokrajinu Molise u južnoj Italiji u bijegu pred turskom opasnošću početkom 16. stoljeća. Osnovnu odrednicu njihova etničkog identiteta čini štokavsko-ikavski dijalekt hrvatskog jezika, kojim se oni još uvijek služe u svojim teritorijalnim zajednicama Kruču, Stifiliću i Mundimitru. Moliški Hrvati kao i ostale malobrojne jezične manjine u južnoj Italiji imaju marginalan politički i ekonomski položaj, za razliku od manjina u sjevernom pograničnom dijelu ove nama susjedne zemlje, što ubrzava proces njihove asimilacije, vidljiv u smanjenju ukupnog broja njihovih pripadnika. U novije vrijeme vidljivi su u Italiji i našoj zemlji pomaci u jačanju političko-institucionalnog statusa i stvaranju kulturnih institucija Moliških Hrvata, koji mogu uspješno pridonijeti čuvanju i razvoju etničkog identiteta ove hrvatske manjine.

etnički identitet; Moliški Hrvati; ItalijaAutor: Tihomir Telišman - ; Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados