Međunarodna migracija u Arapskoj regijiReportar como inadecuado
Međunarodna migracija u Arapskoj regiji - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Migration and Ethnic Themes, Vol.6 No.4 December 1990. -

Kasne sedamdesete svjedokom su velikog povećanja međunarodne migracije radne snage, pri čemu naftom bogate zemlje Arapske regije imaju daleko najveći udio u tom porastu. Znatno povećani prihodi kao posljedica naftnog embarga 1973. naveli su mnoge arapske zemlje da lansiraju krupne ekonomske i socijalne razvojne programe koji su zahtijevali zapošljavanje golemog broja ljudi. Glavnina te povećane potražnje za radnom snagom morala se popuniti iz stranih izvora, isprva iz susjednih arapskih zemalja ali uskoro iz zemalja južne i jugoistočne Azije i Dalekog Istoka.

U radu se nastojalo utvrditi dimenzije međunarodne migracije u Arapskoj regiji u posljednjih desetak do petnaest godina, dati glavna obilježja pojedinih migracijskih procesa u Regiji i faktora koji utječu na migracijske politike zemalja imigracije, prikazati specifičnosti nastupa pojedinih zemalja emigracije arapskih i azijskih te ukazati na socijalnu i ekonomsku strukturu migrantske populacije u zemljama Srednjeg Istoka.

međunarodna migracija; radna snaga; Arapska regijaAutor: Ružica Čičak-Chand - ; Institut za migracije i narodnosti, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados