NOMEN EST OMEN: „VJEČNI- SPOR GRČKE I MAKEDONIJEReport as inadecuate
NOMEN EST OMEN: „VJEČNI- SPOR GRČKE I MAKEDONIJE - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Polemos : Journal of Interdisciplinary Research on War and Peace, Vol.XVI No.31 June 2013. -

Iako je Grčka pred potpunim financijskim slomom, čini se da joj još uvijek ostaje snage za raspravu s Makedonijom oko naziva makedonske države. Međunarodni sud pravde je 5. prosinca 2011. godine osudio Grčku zbog blokiranja prijema Makedonije u NATO, no ni Makedonija se tada nije potrudila diplomatskim putem riješiti spor. Tako je u Skopju 2011. godine postavljen 12-metarski kip Aleksandra Velikog na glavnom trgu, a skopska je zračna luka dobila ime Aleksandra Velikog, što je iz očitih razloga razljutilo Grke. Iako je makedonska državna neovisnost priznata pod tim ustavnim imenom, Grčka je iz razloga što Makedonija ne želi promijeniti ime države, uložila veto na europske integracije Makedonije. S obzirom na to da je Grčka, uz Španjolsku i Portugal, jedna od najslabijih karika Europske unije i s obzirom na planove Unije za integracijom Zapadnog Balkana, hoće li ona moći inzistirati na promjeni imena za Makedoniju i hoće li se to ikada dogoditi? Gotovo dvije godine nakon presude Međunarodnog suda pravde, konkretnog rješenja još uvijek nema.

problem službenog naziva države; Međunarodni sud pravde; spor Grčke i Makedonije; europske integracijeAuthor: Iva Kornfein - ; Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents