NUSPOJAVE I KONTRAINDIKACIJE ZA BIOLOŠKU TERAPIJU U UPALNIM BOLESTIMA CRIJEVAReport as inadecuate
NUSPOJAVE I KONTRAINDIKACIJE ZA BIOLOŠKU TERAPIJU U UPALNIM BOLESTIMA CRIJEVA - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta medica Croatica, Vol.67 No.2 November 2013. -

Nuspojave blokatora TNF-variraju po učestalosti i težini, a uglavnom se odnose na imunogenost sposobnost izazivanja imunološke reakcije, infekcije, maligne bolesti, srčanu insuficijenciju, demijelinizirajuće bolesti i dr. Blokatori TNF-se ne smiju primijeniti u bolesnika koji su imali ozbiljne reakcije preosjetljivosti, jer mogu izazvati stvaranja antitijela i razvoj sindroma sličnog lupusu. Urtikarija, dispneja, anafilaktička reakcija i hipotenzija također se mogu pojaviti nakon primjene TNF-blokatora. Uz to je povećan rizik razvoja ozbiljnih infekcija tuberkuloza, invazivne gljivične, bakterijske i virusne infekcije te infekcije izazvane oportunističkim patogenima. Stoga svim pacijentima treba napraviti probir na sistemske ili lokalizirane infekcije prije početka terapije i najprije izliječiti infekciju. Blokatori TNF-mogu biti povezani s limfomima ili drugim malignomima posebno ako se kombiniraju s drugim imunosupresivnim lijekovima, pa je u bolesnika koji u osobnoj anamnezi navode malignu bolest potreban oprez. Kontraindicirani su u bolesnika s umjerenim do teškim kongestivnim zatajenjem srca NYHA klasa III - IV. TNF-inhibitori mogu reaktivirati virus hepatitisa B HBV u bolesnika koji su kronični nositelji. Serološki negativne bolesnike treba cijepiti, a pacijente koji su pozitivni treba pažljivo pratiti tijekom i nakon prestanka terapije. Oštećenje jetre uzrokovano ovim lijekovima može se manifestirati akutnim zatajenjem jetre, žuticom, hepatitisom i kolestazom. Blokatori TNF-su povezani s CNS manifestacijama sustavnog vaskulitisa i nastankom ili pogoršanjem poremećaja CNS-a i perifernih demijelinizirajućih poremećaja.

blokatori TNF-; nuspojave; kontraindikacije; probirAuthor: BRANKO TROSKOT - ; Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, Klinički bolnički centar -Sestre m

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents