Patofiziologija i patološka klasifikacija dijabetičke nefropatijeReport as inadecuate
Patofiziologija i patološka klasifikacija dijabetičke nefropatije - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Medix : specijalizirani medicinski dvomjesečnik, Vol.19 No.104-105 April 2013. -

Dijabetička nefropatija je najčešći uzrok terminalnog stadija kroničnoga bubrežnog zatajenja. Ne razviju svi bolesnici sa šećernom bolešću dijabetičku nefropatiju, što pokazuje da osim okolišnih čimbenika i genski čimbenici imaju važnu ulogu. Patofiziološki mehanizam još nije u potpunosti istražen, a dosadašnje studije pokazuju da glikacija cirkulirajućih i intrarenalnih proteina, arterijska hipertenzija i intrarenalni poremećaji u hemodinamici putem raznih čimbenika rasta, citokina i kompleksnih signalnih puteva dovode do razvoja dijabetičke nefropatije. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se pronašao mehanizam koji bi omogućio terapijsko djelovanje i u prevenciji i u progresiji dijabetičke nefropatije.

dijabetičke nefropatije; šećerna bolest; terminalni stadij kronične bubrežne insuficijencijeAuthor: Dajana Katičić - Josipa Josipović - Draško Pavlović -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents