KONCEPCIJA I KONTRACEPCIJA U SPORTSKIH KOBILAReportar como inadecuado
KONCEPCIJA I KONTRACEPCIJA U SPORTSKIH KOBILA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Stockbreeding : Journal of Animal Improvement, Vol.66 No.1 May 2012. -

Vlasnici sportskih kobila veoma često traže od veterinara da njihovim kobilama blokiraju ciklus odnosno pripišu određeni oblik kontracepcije. S druge strane, upravo se od sportskih kobila očekuje da se kasnije tokom života uvedu u rasplod i daju zdravu i vitalnu ždrebad čija cijena direktno ovisi o prethodnim sportskim rezultatima roditelja. Ove dvije nepomirljive krajnosti potreba da se mlade i zdrave kobile ne tjeraju onda kad imaju puni reproduktivni potencijal uz očekivanje da će iste te kobile u zrelijoj dobi postati rasplodna grla traži precizan i detaljan pristup prilikom prepisivanja, apliciranja i kontroliranja učinaka primijenjene kontracepcije. Metode za kontracepciju kobila dijelimo na kemijske, imunološke, mehaničke i kirurške. Odabir metode ovisi o trenutnoj sportskoj i dugoročnoj rasplodnoj namjeni kobile. Kasnija plodnost ovisi ne samo o dobi već i o dobi prilikom uvođenja u rasplod. Stoga je važno pravovremeno educirati vlasnike kobila o svim prednostima i nedostacima koncepcije i kontracepcije u različitim životnim dobima sportskih kobila kao i o važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

sportski konj; koncepcija; kontracepcija; metodeAutor: Nikica Prvanović Babić - ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska Marko Samardžija - ; Veterinarski f

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados