Čudotvorna i iscjeliteljska djelatnost proroka ElizejaReportar como inadecuado
Čudotvorna i iscjeliteljska djelatnost proroka Elizeja - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.82 No.2 July 2012. -

Na kraju Druge knjige o Kraljevima nalazi se zatvoreni ciklus pripovijesti o proroku Elizeju 2 Kr 2; 2,4-8; 3,4 - 8,15; 9,1 - 10,26; 13,14-21, koji je nekoć bio zasebna cjelina a potom ga je deuteronomistički autor stavio u povijesni kontekst. Ciklus pripovijesti o Elizeju prikazuje Elizeja kao čudotvorca čija se čudotvorna moć pokazuje prije svega kao iscjeliteljska moć. Ta se moć odnosi prvenstveno na područje hrane i vode, područje povijesno-političkoga djelovanja i na područje prirode. Rad daje objašnjenje zašto je autoru ciklusa pripovijesti o Elizeju stalo prikazati toga proroka kao velikoga čudotvorca i isjelitelja. Elizej je u pripovijestima samo na prvi pogled glavni lik dok je ispod kore pripovijedanja Gospodin kao istinski pokretač čudotvornoga djelovanja. Elizej unosi Božju moć u ovaj svijet i preobražava ga u svijet čudesnoga, neobičnoga i nesvakidašnjega. To je svijet gledan iz Božje perspektive.

Bog; Elizej; iscjeliteljska djelatnost; čudesa; čudotvoracAutor: Božo LUJIĆ - orcid.org-0000-0003-4645-406X ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados