Die Kurorte In Der Steiermark, Kärnten Und Istrien Einst 1897 Und Heute 2007Reportar como inadecuado
Die Kurorte In Der Steiermark, Kärnten Und Istrien Einst 1897 Und Heute 2007 - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Acta medico-historica Adriatica, Vol.6 No.1 June 2008. -

SAŽETAK Cilj istraživanja bio je ustanoviti koja su lječilišta postojala 1897. u Istri, Koruškoj i Štajerskoj, koja od njih djeluju danas te kako su ta lječilišta bila predstavljena nekada, a kako se predstavljaju danas. Temelj istraživanja bio je udžbenik Balneotherapie II, 1900., prof. dr. Juliusa Glaxa i danas dostupne informacije o tim lječilištima. Udžbenik je bio namijenjen poslijediplomskom obrazovanju liječnika te liječnicima opće prakse, kako bi bolesnicima mogli savjetovati daljnje liječenje u njima primjerenim lječilištima. U poglavlju -Balneographie- autor je predstavio više od 1200 lječilišta iz cijelog svijeta. Za ovu prigodu izdvojene se Istra, Koruška i Štajerska, koje su u to doba bile u sastavu Austro-Ugarske Monarhije. Danas se te pokrajine nalaze u tri države: Hrvatskoj Istra, Sloveniji Istra, Koruška i Štajerska, i u Austriji Koruška i Štajerska. Iz tih pokrajina Glax je predstavio 22 lječilišta, od kojih danas djeluje njih 19. Kao naselje i lječilište Barbarabadl više ne postoji u Koruškoj, a s radom su prestala i lječilišta Rimske toplice Roemerbad i Rimski vrelec Roemerquelle u Štajerskoj Slovenija. Današnja ponuda razlikuje ljetovališta i lječilišta. Ljetovališta nude raznoliku ponudu namijenjenu relaksaciji te obnovi vitalnosti tijela i duha. Lječilišta osim zdravstvenih usluga, nude i alternativne načine liječenja i rekreacije. Svako lječilište, kao i ljetovalište, predstavljeno je u prospektima te na internetu posebno. Nažalost, gotovo u pravilu, zdravstvena tradicija se, osim u Opatiji, ne spominje.

povijest medicine; XIX. i XX. stoljeće; klimatska lječilišta; Koruška; Štajerska; Istra; Julius GlaxAutor: Aleš Fischinger - ; Univ. – Traumatologische Klinik Janez Fischinger - ; Univ. – HNO – Klinik Duša Fischinger - ; Der Slo

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados