Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih uljaReportar como inadecuado
Podizanje proizvodnih osobina i kvalitete mesa brojlera korištenjem eteričnih ulja - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

MESO : The first Croatian meat journal, Vol.XIII No.5 October 2011. -

Sažetak Zbog svojih antioksidativnih svojstava, utjecaja na poboljšanje okusa hrane, djelovanja na poboljšanje funkcija probave, te sposobnosti povećanja imunološkog odgovora organizma, fitogeni, u koje se ubrajaju eterična ulja i njihove komponente, imaju veliki potencijal za primjenu u tovu brojlera. Tome još više doprinose i njihova antimikrobna svojstva, po čemu ih se smatra prirodnom i prihvatljivom zamjenom za antimikrobne promotore rasta. Mehanizam djelovanja, kompatibilnost s ostalim komponentama hrane, procjena sigurnosti i toksičnosti, područja su koja treba istražiti detaljnije prije nego što se fitobiotike počne masovno koristiti u tovu peradi. Trenutno postoji interes za njihovom primjenom, ali su takvi proizvodi još uvijek nedovoljno poznati uzgajivačima peradi. Dokazan je pozitivan utjecaj uljnih ekstrakata timijana timola i karvakrola i cimeta cinamaldehida dodanih u hranu pilića po 100 i 200 ppm na povećanje tjelesne mase, unos hrane i konverziju hrane. Osim toga, veća količina eteričnih ulja EU u hrani značajno je utjecala na randman, količinu abdominalne masti i na veličinu unutrašnjih organa jetre, srca i želuca, dok su tretmani s EU timijana i cimeta značajno smanjili količinu kolesterola u serumu, odnos heterofila i limfocita engl. H-L ratio, a povisili broj eritrocita, hematokrit, leukocite i hemoglobin u usporedbi s kontrolnom skupinom, kako bi upotreba eteričnih ulja u budućnosti bila što uspješnija, neophodno je, na međunarodnoj razini, standardizirati komercijalno dostupne komponente eteričnih ulja.

brojleri; eterična ulja; proizvodne osobitosti; promotori rastaAutor: Brigita Hengl - ; Hrvatska agencija za hranu, I. F. Gundulića 36b, Osijek Marcela Šperanda - ; Sveučilište J. J. Strossmayera

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados