Književnik Mihovil Pavlek Miškina i politikaReportar como inadecuado
Književnik Mihovil Pavlek Miškina i politika - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Podravina : scientific multidisciplinary research journal, Vol.5 No.9 May 2006. -

Podravina je dala velik prilog kulturnoj baštini Hrvatske kroz naivno slikarstvo, no ovaj nemiran kraj na granici dravske ravnice dao je i mnogo izvanredno talentiranih književnika. Seljački književnik Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, 1887. - Jasenovac, 1942. stoji na samom vrhu te književnosti. Bio je samouk i uložio je golem trud da izgradi sebe i spozna svijet oko sebe pa je svoje percepcije prirodnog svijeta, a onda i društva zapisao te se za poboljšanje tog svijeta borio mirnim, nenasilnim putem usprkos svojoj buntovnoj prirodi. Njegov opus nije velik, ali je u svojim djelima rekao sve što je trebalo reći o seljačkom životu u koprivničkoj i ludbreškoj Podravini u prvoj polovici 20. stoljeća. Tražio je da se svijet mijenja radom i poštenjem te da se upravo tim načinom izgradi miran i napredan dom za seljaka. Njegova književna djela našla su izraz u političkoj djelatnosti i moramo ih razmatrati kao cjelinu zajedno, a u sklopu ekonomskih, socijalnih, ali i političkih prilika u Podravini u međuratnom razdoblju.

Podravina; Mihovil Pavlek Miškina; Đelekovec; Hrvatska seljačka strankaAutor: Mira Kolar Dimitrijević - orcid.org-0000-0002-6050-5700 ; Filozofski fakultet, Zagreb – redoviti profesor u miru

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados