Špiljski stanovi i gospodarski prostori u lesu na području BaranjeReportar como inadecuado
Špiljski stanovi i gospodarski prostori u lesu na području Baranje - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Studia ethnologica Croatica, Vol.4 No.1 March 1993. -

Na području Baranje, osobito u selima Zmajevac i Suza sve do danas sačuvao se u Hrvatskoj jedinstven oblik stambene i gospodarske arhitekture. Radi se o prostorima ukopanim u lesnu stijenu. Svojom jednostavnom izvedbom naročito se ističu stanovi izrađeni bez ikakvog građevinskog materijala i konstrukcije pa stoga čine umjetne špilje. Različitog su oblika i prostorne razvijenosti, a nastanjuje ih najsiromašnije stanovništvo. Za razliku od njih, vinski su podrumi solidni objekti koji koriste prirodne prednosti lesa i predstavljaju najčešći i najbolji oblik graditeljstva u ovoj stijeni u Baranji. Nizom svojih karakteristika, stambeni i gospodarski prostori u lesu uklapaju se u tradicijsko graditeljstvo Slavonije i Baranje, a svojim specifičnostima iskazuju poseban graditeljski i kulturni značaj. Uslijed ratnog pustošenja koje sada zahvaća Baranju, sudbina ove, kao i svih drugih kulturnih vrijednosti ovog dijela Hrvatske, posve je neizvjesna.

Baranja; špiljski stanovi; stočarski-gospodarski prostori u lesu; vinski podrum u lesuAutor: Žarko Španiček - ; Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Osijeku, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados