Nediferencirani nazofaringealni karcinom s oralnim simptomima: prikaz slučajaReport as inadecuate
Nediferencirani nazofaringealni karcinom s oralnim simptomima: prikaz slučaja - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.45 No.3 September 2011. -

Nazofaringealni karcinom NPC rijetka je maligna bolest u većem dijelu svijeta, pa se zato često pogrešno dijagnosticira. Ta se vrsta raka teško pronađe među karcinomima glave i vrata zbog predilekcijskog mjesta, malignih karakteristika rasta, posebnih teškoća u otkrivanju i određivanju stupnja proširenosti te visoke stope neuspjeha u liječenju, iako je osjetljiv na radioterapiju. O toj bolesti malo se zna i obično na godinu oboli jedna osoba u populaciji od 100 tisuća. Uobičajen je u južnoj Kini i sjevernoj Africi, gdje se njegova etiologija povezuje s prehrambenim navikama. Kako bismo bolje razumjeli etiološku patogenezu i mogli prepoznati klinička obilježja te postaviti ranu dijagnozu i prognozu NPC-a, izvještavamo o rijetkom slučaju nazofaringealnog karcinoma u srednjoj Indiji. Pacijentica je bila u dobi od 19 godina i došla je na liječenje zbog tkivne mase u sklopu vrata intraoralno uključene u meko nepce.

karcinom; nazofarinks; Epstein-Barrov virus; Herpesvirus 4, humani; orofarinks; meko nepce; IndijaAuthor: Sheetal Korde - ; Sharad Pawar Stomatološka klinika, Datta Meghe Institut medicinskih znanosti, Sawangi Meghe, Zavod za oralnu i

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents