Antropološka osnova nekih alternativnih iscjeliteljskih tehnika u interkulturalnom kontekstuReportar como inadecuado
Antropološka osnova nekih alternativnih iscjeliteljskih tehnika u interkulturalnom kontekstu - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.81 No.2 June 2011. -

U članku su pojmovi »osoba« i »čakre« predstavljeni u svome izvornom kontekstu, kao temelji specifičnih antropologija i stupovi dviju autonomnih kultura. Osoba je simbol i os zapadne kršćanske a čakre indijske tantričke antropologije. Oba pojma su istovremeno »sveta« i »profana«. Temelj su vlastite antropologije, soteriologije, teologije, filozofije i, među ostalim, medicine. Čakre su prijelazom na Zapad, što nas u ovom članku prvenstveno zanima, doživjele značajnu inverziju. Njihovo značenje u tantrizmu, gdje izvorno predstavljaju sredstvo postizanja spasenja, na Zapadu je reinterpretirano, profanizirano i reducirano na sredstvo za postizanje zdravlja. Antropologija na bazi čakri postala je na Zapadu okosnica mnogih alternativnih iscjeliteljskih tehnika od istočnjačkih, preko gnostičkih i magijskih, sve do newageovskih iza kojih stoji pseudotantrička soteriologija. Holistička medicina, koja se priziva na antropologiju na bazi čakri ima ambiciju iscijeliti ne samo čovjekovu psihosomatsku dimenziju, nego i njegovu dušu, što kršćanstvo stavlja pred određene izazove koji traže primjeren filozofsko-teološki odgovor. Autor, na kraju, predlaže sedam kriterija kao orijentir osobama pri odabiru pojedinih alternativnih iscjeliteljskih tehnika.

kultura; osoba; kršćanstvo; tantra; čakre; interpretacijaAutor: Josip BLAŽEVIĆ - ; Centar »Hrvatski areopag« za međureligijski dijalog Zagreb, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados