Sveučilišni list kao izvor za povijest hrvatskih intelektualnih elita polovicom 20. stoljećaReportar como inadecuado
Sveučilišni list kao izvor za povijest hrvatskih intelektualnih elita polovicom 20. stoljeća - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Revue d-histoire contemporaine, Vol.42 No.3 December 2010. -

U tekstu se donosi analiza Sveučilišnog lista, glasila Društva nastavnika Sveučilišta i visokih škola u Zagrebu koje je izlazilo od 1950. do 1952. godine. Autorica na temelju tekstova objavljivanih na stranicama tog dvotjednika daje sažeti prikaz djelatnosti Društva nastavnika Sveučilišta te ističe koje su se promjene zbivale u tom razdoblju, tj. transformaciju tog strukovnog udruženja u sindikalnu organizaciju u skladu s ideološki utemeljenim odlukama vlasti. Također govori o glavnim temama zastupljenima u pisanju Sveučilišnog lista, organizacijskim uvjetima njegova izlaženja te načinu na koji se u njemu odražava vladajuća ideologija. Donosi se i cjelovita bibliografija članaka objavljenih u Sveučilišnom listu.

Sveučilište u Zagrebu; sveučilišni profesori; politika KPJ; intelektualne eliteAutor: Magdalena Najbar-Agičić - ; Zagreb, Republika Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados