Strukturalni uzroci siromaštva u Republici Hrvatskoj u svjetlu opcije za siromašneReportar como inadecuado
Strukturalni uzroci siromaštva u Republici Hrvatskoj u svjetlu opcije za siromašne - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Obnovljeni život : Journal of Philosophy and Religious Sciences, Vol.65. No.3. October 2010. -

Opcija za siromašne ima snažnu biblijsku i teološku utemeljenost, te bi trebala pokrenuti kršćane na konkretno djelovanje u sredini u kojoj žive. Da bi pomogli siromašnima, kršćani najprije trebaju prepoznati tko su siromašni u današnjem hrvatskom društvu. Stoga je u ovom članku na temelju empirijskih istraživanja interdisciplinarno obrađena problematika siromaštva u nas. Sociološka istraživanja otkrivaju tko su siromašni i zašto su se našli u stanju oskudice. Siromaštvo je često posljedica nezaposlenosti. Socijalno isključeni i niže obrazovani se teže zapošljavaju i češće zapadaju u siromaštvo. Siromašne obitelji ne mogu svojoj djeci pružiti pogodne uvjete za obrazovanje, te su siromašnoj djeci zbog ranog napuštanja obrazovnog sustava bitno umanjene šanse za dobivanje dobro plaćenog posla. Hrvatsko društvo nema dovoljno socijalne osjetljivosti i nedovoljno pomaže siromašnoj djeci, zbog čega se u nas događa dosta izrazita reprodukcija siromaštva. Kršćani su pozvani prepoznati svoje bližnje koji su u nevolji, a kako bi im mogli djelotvorno pomoći, trebaju znati uzroke siromaštva. Uklanjanjem uzroka može se riješiti i sam problem.

siromaštvo; opcija za siromašne; strukturalni uzroci siromaštva; nezaposlenost; socijalna isključenost; reprodukcija siromaštva; obrazovanjeAutor: Petar Tomašić -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados