Na razmeđu ateizma i kršćanske vjere. Teološki pogled na misao Alberta CamusaReportar como inadecuado
Na razmeđu ateizma i kršćanske vjere. Teološki pogled na misao Alberta Camusa - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Obnovljeni život : Journal of Philosophy and Religious Sciences, Vol.65. No.3. October 2010. -

Članak pruža kratki teološki pogled na misao Alberta Camusa prigodom pedesete obljetnice njegove smrti. U središtu promišljanja je Camusov ateizam i njegovo poimanje kršćanstva. U prvom se dijelu tumači apsurdna misao pod vidom slobode. Uočavaju se dodirne točke, ali i razlike između kršćanskoga i Camusova shvaćanja slobode. Drugi dio članka prikazuje „pobunjenog čovjeka-, a treći čovjeka ljubavi, odnosno čovjeka angažiranoga u svijetu kako ga vidi Camus. Ponovno se mogu uočiti velike sličnosti s kršćanskom vjerom. Štoviše, Camusova promišljanja mogu pripomoći da kršćani otkriju ono što je kod njih samih nerijetko zaboravljeno, a što je bit same vjere: ljubav prema svijetu i bližnjemu, milost, suosjećanje. Ipak, Camusova kritika kršćanstva ne pogađa samo kršćanstvo, nego njegovu iskrivljenu sliku. Pritom i on sam ne uspijeva uvidjeti duboko značenje drugih kršćanskih istina i njihov pozitivan naboj za djelovanje u svijetu za svijet: vjere u Boga, uskrsnuća.

Albert Camus; apsurd; sloboda; pobuna; ljubav; ateizam; kršćanstvoAutor: Ivica Raguž - orcid.org-0000-0002-0083-0325 ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados