Stranci u silbenskim matičnim knjigama iz 17., 18. i prve polovice 19. stoljećaReportar como inadecuado
Stranci u silbenskim matičnim knjigama iz 17., 18. i prve polovice 19. stoljeća - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Folia onomastica Croatica, No.18 April 2010. -

U ovom radu autor daje popis osoba pronađenih u matičnim knjigama rođenih i vjenčanih iz 17., 18. i prve polovice 19. stoljeća s otoka Silbe za koje su pisari naznačili da su stranci. Također ih razvrstava po mjestima njihova podrijetla i po njihovim zanimanjima. Zabilježena su mnoga mjesta na Jadranskoj obali i na otocima, spominju se mnogi prekomorski, danas talijanski gradovi, ali i udaljene države: Španjolska, Francuska, Rusija. Osim kapetana i paruna, u maticama su osvjedočeni i mnogi obrtnici, klerici, liječnici, plemići. Autor na osnovu podataka iznesenih u radu zaključuje da je razvoj brodarstva na Silbi u 17., 18. i prvoj polovici 19. stoljeća otvorio vrata mnogim strancima koji su rado dolazili na otok.

otok Silba; matične knjige; stranci; prezimena; naselja; zanimanjaAutor: Ivica Vigato - ; Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, Zadar, Hrvaska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados