Obiteljska zadruga Staver. Građa - Studia ethnologica Croatica, Vol.10-11 No.1 February 2002.Reportar como inadecuado
Obiteljska zadruga Staver. Građa - Studia ethnologica Croatica, Vol.10-11 No.1 February 2002. - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Studia ethnologica Croatica, Vol.10-11 No.1 February 2002. -

Pod pojmom obiteljska zadruga misli se na srodničku, višestruku obitelj udruženu u zajedničkom životu i radu. Jedna takva obitelj živi i danas u selu Krculi nadomak Žminja u Istri. Utemeljila su je dva brata i sestra koji su ostali živjeti zajedno sa svojim obiteljima na očevom imanju. Od osnutka do današnjih dana u kući ih je živjelo ukupno 24, a stalnih članova bilo je ukupno 19-5 parova i samci.

Rad je nastao isključivo prikupljanjem građe na terenu u lipnju 1985. godine i u siječnju i veljači 1986. godine te u lipnju 1993. Prema kazivanju kazivača dobiven je model funkcioniranja zadruge, dobiveni su i podaci o količini i vrsti imovine, gospodarenju i gospodarskim poslovima, organizaciji i podjeli dužnosti. Sudeći prema broju članova ovo nije velika zadruga, ali prikupljena građa ukazuje na tipične karakteristike seljačkih zadruga: podjelu na muške i ženske poslove, podjelu dužnosti, zajedničku imovinu i zajednički život u istoj kući. Postoji i osobna imovina kod onih članova čije su se žene udale u zadrugu i po užanci u miraz donijele sobni namještaj, odjeću i posteljinu.

obiteljska zadruga; Žminj; IstraAutor: Lidija Zrnić - ; Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados