Vjera i Crkva prema ratu - Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.30 No.4 May 1943.Report as inadecuate
Vjera i Crkva prema ratu - Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.30 No.4 May 1943. - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.30 No.4 May 1943. -

Između raznih zala koja pritištu čovječanstvo izgleda da je najveće — rat. Cijela svjetska historija i nije drugo nego neprestani ratovi. Kulture što su ih razni narodi stvorili, uništavaju drugi narodi, a njih opet treći i tako to neprestano traje do danas. Kolikogod su ratovi prije Krista bili česti, toliko razorni i porazni nisu nikad bili kao danas. Čovječanstvo bi uistinu moralo biti prezahvalno onom tko bi mu pokazao zgodan način da se izbjegne ovom zlu.

Krist je sigurno kao Otkupitelj ljudskog roda našao lijek i toj rani. Međutim današnje stanje u svijetu na prvi pogled to ničim ne pokazuje. Pače, čovjek bi rekao da je danas još i gore na zemlji nego prije dolaska Kristova. Tu činjenicu razumijemo samo uz primjedbu: da su narodi prije Krista štovali barem kakve takve bogove, ali kod današnjeg čovječanstva se javlja gdjegdje čak i strašna pomisao, da uništi i samu ideju Boga.

Takvo zlo kao što je rat duboko utječe na ljudski život. Budući da smisao ljudskom životu može dati samo prava religija, nastojat ćemo promotriti rat u svijetlu vjere i crkvene nauke. Pogledat ćemo najprije ukratko stanovište vjere o dopuštenosti rata, njegovim uzrocima i posljedicama, te ćemo time ujedno imati polaznu točku za promatranje stava Crkve prema ratu.Author: Stjepan LUGAREC -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents