DALEKA BLIZINA USMENI I ZAVIČAJNI MOTIVI U MALIM GLAGOLJAŠIMA DANIELA NAČINOVIĆAReportar como inadecuado
DALEKA BLIZINA USMENI I ZAVIČAJNI MOTIVI U MALIM GLAGOLJAŠIMA DANIELA NAČINOVIĆA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Magistra Iadertina, Vol.3 No.1 December 2008. -

Daniel Načinović 1952 istaknuti je, plodan i svestran, hrvatski književnik srednje generacije iz Istre. Od svojih književnih početaka piše i za djecu. I površna bi analiza njegova dječjega djela, uz modernost, ukazala na još tri dominantne osobitosti: zavičajnost, usmenu baštinu i svojevrsnu prigodnost ili, bolje, prigodnu inspirativnost. Za propitivanje i analizu usmenih i zavičajnih motiva najpogodnijima se čine ove tri -ilustrirane knjige-: -Burrra- -Kravata Velog Jože ili vilinska svadba u pulskoj Areni- i -Mali glagoljaši-.

-Mali glagoljaši- priča su o dvoje zagrebačke djece, sestri i bratu Karmeli i Dubravku, koji za ljetnog raspusta dolaze u Roč u Istri u -Malu glagoljašku akademiju- učiti glagoljicu. Priča se sastoji od proznoga teksta u koji je umetnuto sedam pjesama naslovljenih glavnim brojevima od 1 do 7. Prozni je tekst pisan standardom, a pjesme čakavskim dijalektom. Djeca iz Zagreba u Istru i natrag putuju -Zvonimirtransom-, to jest lete na konju s kraljem Zvonimirom, a u Roču dočekuje ih poznati glagoljaš žakan Juri.

Prozni i pjesnički tekst obiluju usmenim i autorovim zavičajnim motivima. Kralj Zvonimir malim Zagrepčanima tumači Istru i njezinu ljepotu bogatstvom graditeljske, glazbene i usmene tradicije. Čakavski dijalekt stiha u -Malim glagoljašima- odavanje je počasti glagoljašima -začinjavcima- hrvatske pismenosti i književnosti. Autor je naglasio likovnu ljepotu glagoljičkog pisma i -mudrost- glagoljice. Čitajući nazive slova glagoljičke azbuke, dobivamo i poruku: -Ja koji slova poznajem velim da dobro je živjeti-. Učeći glagoljička slova djeca se uče potrebi za znanjem, vedrinom i životnim optimizmom. I ne samo to: iz pjesama se dade iščitati da je učenje glagoljice ravno stvaranju ili otkrivanju svijeta.

Kralj Zvonimir i žakan Juri povijesne su ličnosti, ali će ih djeca doživjeti kao likove iz legende i predaje, posebno kralja Zvonimira. -Mali glagoljaši- fantastična je dječja priča. Dvojnost predaje i povijesti i sadašnjosti prividna je. Prošlost određuje našu duhovnost, našu pripadnost i naš identitet. S kraljem Zvonimirom i žakanom Jurjem djeca se ne mogu identificirati, jer oni nisu mitskoga podrijetla, ali s glagoljašima i Kraljem mogu razgovarati kao s nekim -iz daleke, daleke blizine-.

: academy; Glagolitic alphabet; King Zvonimir; Roč; žakan JuriAutor: Ivan Grgurević - ; Odjel za obrazovanje učitelja i odgojitelja Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados