Braki i obitelj u demografskom kontekstuReport as inadecuate
Braki i obitelj u demografskom kontekstu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Ephemerides theologicae Zagrabienses, Vol.69 No.2-3 December 1999. -

Polazeći od sadašnjeg demografskog stanja, autor utvrđuje čimbenike dugogodišnjih nepovoljnih demografskih kretanja. Iako je prirodno smanjenje stanovništva u Hrvatskoj nastupilo od 1991. godine, u pojedinim njenim županijama, taj proces traje već od kraja šezdesetih godina. Jedan od temeljnih čimbenika ubrzanih negativnih demografskih procesa u Hrvatskoj, uz ostale, je iseljavanje njenog stanovništva, gotovo u kontinuitetu u čitavom dvadesetom stoljeću. Činjenica da se u braku u Hrvatskoj rađa preko 90% djece neprijeporno ovu instituciju stavlja u središte razmatranja s gledišta budućih demografskih kretanja. Egzaktnim pokazateljima autor analizira promjene demografskih obilježja braka i obitelji, koje su se dogodile u posljednjih tridesetak godina.

demografski procesi; ukupan broj stanovnika; prirodno kretanje; živorođeni u inozemstvu; zaključeni i razvedeni brakovi; populacijska politikaAuthor: Anđelko AKRAP - orcid.org-0000-0002-5293-4775 ; Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents