Ugovori o iskorištavanju pomorskih brodova u dalmatinskom statutarnom pravuReport as inadecuate
Ugovori o iskorištavanju pomorskih brodova u dalmatinskom statutarnom pravu - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Collected papers of the Law Faculty of the University of Split, Vol.44 No.2 March 2007. -

Autori analiziraju osnovne oblike ugovora o iskorištavanju pomorskih brodova u dalmatinskom statutarnom pravu, te obveze i odgovornost prijevoznika i naručitelja prijevoza. Brojnost statutarnih odredbi posvećenih ugovorima o iskorištavanju pomorskih brodova govori o značaju pomorstva i pomorske trgovine, kao i o relativnoj razvijenosti statutarnog obveznog prava.

Iako glede forme ugovora o iskorištavanju brodova statuti nisu zauzimali jedinstveno stajalište, stranke su redovito sastavljale javnu ispravu.

Odredbe o prijevozu putnika u dalmatinskom statutarnom pravu su malobrojne, budući da su jedini putnici bili trgovci i hodočasnici koji su bili dužni doprinositi uspješnosti plovidbenog pothvata, iako u njemu nisu neposredno sudjelovali.

iskorištavanje broda; zakup broda; prijevoz putnika; dalmatinsko statutarno pravo; srednjovjekovno pomorsko pravoAuthor: Vilma Pezelj - Ljuba Barun -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents