Rak debeloga crijeva, program prevencije i ranog otkrivanja u Primorsko-goranskoj županijiReport as inadecuate
Rak debeloga crijeva, program prevencije i ranog otkrivanja u Primorsko-goranskoj županiji - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Medicina, Vol.44 No.3-4 December 2008. -

Cilj: Prikazati -Program ranog otkrivanja raka debeloga crijeva u Primorsko-goranskoj županiji-.

Ispitanici i metode: U razdoblju od 2006. do 2008. godine 7.482 ispitanika u dobi od 50 do 69 godina pozvano je kako bi obavili hemokult analizu stolice. Hemokult test je obavilo 3.978 53% pozvanih osoba.

Rezultati: Pozitivne hemokult testove imalo je 490 osoba 12,3% koje su liječnici obiteljske medicine uputili na daljnju obradu gastroenterologu.

Rasprava: Rak debeloga crijeva nalazi se među tri najčešća sijela raka kod pripadnika oba spola u Republici Hrvatskoj, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji. U Hrvatskoj je 2005. godine otkriveno 2.843 novooboljelih. U našoj se županiji, kao i u Republici Hrvatskoj, do sada nije provodio ovakav program, te je stoga Primorsko-goranska županija 2006. godine organizirala -Program ranog otkrivanja raka debeloga crijeva- čiji je nositelj Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Zaključak: -Program ranog otkrivanja raka debeloga crijeva u Primorsko-goranskoj županiji- primjenom hemokult testa jeftina je i učinkovita metoda rane detekcije koja dugoročno dovodi do smanjenja pobola i umiranja od raka debeloga crijeva.

hemokult; karcinom debeloga crijeva; prevencija; probirAuthor: Suzana Janković - ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka, Hrvatska Đulija Malatestinić - ; K

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents