KORDUNAŠI U NOVOGRADIŠKOM KRAJU - Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.33 No.26 January 2004.Reportar como inadecuado
KORDUNAŠI U NOVOGRADIŠKOM KRAJU - Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.33 No.26 January 2004. - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Etnološka tribina : Journal of Croatian Ethnological Society, Vol.33 No.26 January 2004. -

U radu se razmatraju migracije stanovnika Korduna koji su od polovice 19. st. pa do kraja 70-tih godina 20. st. doselili na prostor Slavonije, a posebice u novogradiški kraj. Da bi se dobila cjelovita slika novih naseljenika, pobrojana su sela iz kojih se kordunsko stanovništvo iseljava i sela u koja se useljava. Dolazak novih naseljenika znatno je promijenio sliku ovoga kraja.

Autorica u radu razmatra povode i uzroke njihova seljenja. U radu se donose podaci o društvenom položaju naseljenih Kordunaša unutar seoske šokačke zajednice, kao i podaci o zanimanjima i poslovima kojima su se doseljenici bavili. Dosadašnje spoznaje o naseljenicima u novogradiški kraj, kako navodi autorica, vezane su uz prostorni pojam Like, no analizom mjesta iz kojih stanovništvo seli pokazuje da je najveći dio naseljenika u sela novogradiškoga kraja jednostavno s prostora Korduna.

migracije; Kordun; Nova GradiškaAutor: Vesna Kolić Klikić - ; Gradski muzej, Nova Gradiška, Hrvatska

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados