TEORIJA INTELEKTUALNOG KAPITALA - Economic Review, Vol.54 No.11-12 December 2003.Reportar como inadecuado




TEORIJA INTELEKTUALNOG KAPITALA - Economic Review, Vol.54 No.11-12 December 2003. - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Economic Review, Vol.54 No.11-12 December 2003. -

Teorija intelektualnog kapitala nova je prominentna teorija koja

nije samo izazvala veliku pozornost, već koja uvelike obećava povećanje poslovnih rezultata u budućnosti. Osnovica je teorije činjenica da materijalna imovina zemlja, zgrade, opreme i novac danas vodećih kompanija u svijetu ima vrijednost manju od nematerijalne imovine koja nije navedena u njihovim poslovnim bilancama. Teorija se zasniva na uvjerenju da se bogatstvo poduzeća temelji na ljudskom kapitalu, strukturalnom kapitalu i na potrošačkom kapitalu. Stvaranje vrijednosti događa se kada se jedan oblik kapitala pretvara u drugi. Na primjer vrijednost se stvara kada god ljudska sposobnost ljudski kapital stvara nove poslovne procese strukturalni kapital, što rezultira boljim uslugama za potrošače i povećava njihovu lojalnost potrošački kapital.

Jedan od glavnih atributa intelektualnog kapitala jest njegova neopipljivost. Intelektualna je imovina neopipljiva imovina. Ona nema tvrd oblik kao nekretnine pogoni i oprema – dijelovi fizičkog kapitala, niti ima očitu financijsku vrijednost. Intelektualni se kapital također često opisuje i kao -skrivena imovina-. Zbog toga ga je često teško identificirati i označiti njegovu ekonomsku vrijednost. Cilj je ovoga rada objediniti dosadašnje spoznaje i teorijske okvire ove nove teorije i pokušati definirati smjernice daljeg proučavanja neopipljive imovine poduzeća.

nova ekonomija; znanje; nove ekonomske teorije; teorija intelektualnog kapitala



Autor: Marko Kolaković -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/



DESCARGAR PDF




Documentos relacionados