Razlike u poznavanju simptoma moždanog udara između gradske i seoske populacijeReportar como inadecuado
Razlike u poznavanju simptoma moždanog udara između gradske i seoske populacije - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Acta clinica Croatica, Vol.46 No.3 September 2007. -

Visoke stope smrtnosti od moždanog udara uzrokovane su nedostatnim znanjem stanovništva o moždanom udaru koji nastaje kao posljedica načina života i nedovoljne kontrole rizičnih čimbenika za tu bolest. Poznavanje simptoma moždanog udara ispitivalo se među gradskim i seoskim stanovništvom u županiji Šibensko-kninskoj. Ispitivanje je obuhvatilo ukupno 448 osoba uz jednak udio ispitanika iz gradskih i seoskih sredina. Uz to je ispitano i liječenje moždanog udara, te razina obrazovanja ispitanika. Studija je provedena kao anketa s razgovorima i anketnim upitnicima koji su sadržavali višestruke ispravne i krive odgovore na pitanja. Rezultati su pokazali kako gradsko stanovništvo bolje poznaje simptome moždanog udara od osoba koje žive na selu, a obje su skupine prepoznale poremećaje govora kao najčešći simptom moždanog udara 63,64% gradskih i 50,44% seoskih ispitanika; p=0,005, nakon kojega slijedi slabost jedne strane tijela 61,82% gradskih i 46,93% seoskih ispitanika; p=0,002 i disestezije trnci u jednoj strani tijela 60,0% gradskih i 44,74% seoskih ispitanika; p=0,001. Obje skupine misle kako se moždani udar može uspješno liječiti. To bi moglo biti zbog razlike u razini obrazovanja, jer je u usporedbi sa skupinom gradskog stanovništva skupina ispitanika sa sela imala veći broj osoba s osnovnom školom ili manje od toga, a manje onih sa srednjim i visokim obrazovanjem, te slijedom toga različit način života i bolju kontrolu rizičnih čimbenika za moždani udar kod gradskog stanovništva.

Kardiovaskularni inzult - prevencija; Zdravlje, obrazovanje; Kardiovaskularni inzult -dijagnostika; Kardiovaskularni inzult - etiologija; Znanje stavovi praksa; Ponašanje prema zdravlju; Demografija; HrvatskaAutor: Anka Aleksić-Shihabi -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados