POVEĆANO KORIŠTENJE ETANOLA U BENZINU I NJEGOV UTJECAJ NA KORIŠTENJE ADITIVA ZA REGULIRANJE TALOGAReportar como inadecuado
POVEĆANO KORIŠTENJE ETANOLA U BENZINU I NJEGOV UTJECAJ NA KORIŠTENJE ADITIVA ZA REGULIRANJE TALOGA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Fuels and lubricants : journal for tribology, lubrication, application of liquid and gaseous fuels and combustion engineering, Vol.46 No.3 June 2007. -

Sažetak

Korištenje etanola u benzinu se povećava te će se taj trend nastaviti i većim dijelom idućeg desetljeća. Brazil koristi etanol više od tri desetljeća, te se može pohvaliti čitavom poviješću korištenja ove komponente lišene bilo kakvih problema. U Sjedinjenim Američkim Državama su revizije Zakona o čistom zraku iz 1990. godine, kao i propisi o reformuliranome benzinu, stvorili potrebu za oksigenatima u reformuliranom benzinu. Prije toga je većina rafinerija koristila MTBE u reformuliranom benzinu RFG, jer ga se lako namješava u rafineriji i jer nema problema s isparavanjem, kao što je to slučaj s etanolom. Međutim, zahvaljujući nepredviđenim problemima s okusom i mirisom utvrđenima u podzemnim vodama kod korištenja MTBE-a, ova je opcija uvelike izgubila na popularnosti. To znači kako je etanol prihvaćen kao oksigenat i komponenta namješavanja benzina.

U Sjedinjenim Američkim Državama je korištenje aditiva za smanjenje taloga na usisnom ventilu propisano, što znači kada etanol postane prihvaćena komponenta za namješavanje benzina – njegovu će učinku na aditive biti potrebno osigurati određeni prioritet. Slično tome, u većini je dijelova svijeta uvriježena praksa koristiti multifunkcionalne, na detergentu utemeljene aditive u benzinu, kako bi se naftnim kompanijama omogućio plasman diferencirane kakvoće na vanjskom tržištu.

U radu se razmatraju studije što ih je provela kompanija Afton Chemical kako bi se osiguralo da postojeći sastojci benzinskih aditiva pruže optimalan učinak u benzinima s različitim postotcima etanola. Istovremeno je provedeno i ispitivanje u cilju razumijevanja potrebe za razvijanjem različitih spojeva aditiva koji će moći pratiti promjenu kakvoće benzina.

benzinsko-etanolno miješano motorno gorivo; detergentno disperzantni aditivAutor: Dave Claydon - Eugen Marko -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados