RIZICI INVESTIRANJA U MORSKOM BRODARSTVUReportar como inadecuado
RIZICI INVESTIRANJA U MORSKOM BRODARSTVU - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

OUR SEA : International Journal of Maritime Science & Technology, Vol.51 No.3-4 November 2004. -

U ovom radu obrađena je problematika rizika pri investiranju u morskom brodarstvu. Morsko se brodarstvo obnavlja i razvija prije svega investiranjem u brodove,ali je pritom problem što u trenutku kad se donosi investicijska odluka brodar ne zna kakvo će biti buduće tržište. Pogotovo je dugoročna prognoza nepouzdana jer su oba tržišta tržište brodova i tržište brodskog prostora o kojima brodar ovisi, nestalna i kreću se u nepravilnim ciklusima. Takva neizvjesnost budućnosti unosi snažno obilježje rizika pri investiranju u morsko brodarstvo. S obzirom na to da se sve vrti oko postignuća profitabilnosti, temeljni je pritom rizik investiranja u pogrešan brod, tj. u promašenu investiciju, i zatim rizik povezan s vrijednošću i nabavnom cijenom broda, a koja ovisi o tipu i veličini broda i, što je još važnije, o vremenskom trenutku ulaska u investiciju. Brod nabavljen u pravo vrijeme pri niskoj cijeni, donosi višestruke koristi svojem brodaru. Poradi toga, brodar mora investiciji prići temeljito i oprezno, i u prvom će redu riješiti dva temeljna pitanja: u koji brod investirati i kada. Ta su dva pitanja ključna pri upravljanju rizicima investiranja u morskom brodarstvu.

rizici; investicije; morsko brodarstvo; tržište brodskog prostora; tržište brodova; trenutak investiranja; kapitalni trošakAutor: Ivo Domijan-Arneri -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados