MIKROBNA DEGRADACIJA EMULZIJA ZA HLAĐENJE I PODMAZIVANJE PRI OBRADBI METALAReportar como inadecuado
MIKROBNA DEGRADACIJA EMULZIJA ZA HLAĐENJE I PODMAZIVANJE PRI OBRADBI METALA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Fuels and lubricants : journal for tribology, lubrication, application of liquid and gaseous fuels and combustion engineering, Vol.43 No.1 February 2004. -

Sažetak

Kvarenje materijala je problem koji zaokuplja pozornost stručnjaka oduvijek, jer, prije svega, dovodi do velikih ekonomskih gubitaka. Zato su uzroci kvarenja različitih materijala predmet istraživanja već dugi niz godina. Organizirane grupe istraživača većinom u kemijskoj industriji podržane vladinim organizacijama bave se analizama i istraživanjima u tome području.

Najveću ulogu u kvarenju ima biološko kvarenje koje je po definiciji svaka neželjena promjena svojstava materijala uzrokovana aktivnostima živih organizama. Biorazgradnja pod nazivom kvarenje, nepoželjan je proces kada je u pitanju proizvodnja i čuvanje materijala, ali je vrlo poželjan proces kada taj materijal postaje otpad, a u pitanju su obično često iste vrste mikroorganizama.

Emulzije za hlađenje i podmazivanje pri obradbi metala s velikim udjelom vode do 98% upravo su zato vrlo podložne rastu mikroorganizama. Uljna faza je dobra hranjiva podloga za mikroorganizme kao izvor ugljika. Zbog raspršenih kapljica u vodi dodirna međufazna površina ulje-voda vrlo je velika pa je i površina za rast mikroorganizama dovoljna budući da je voda neophodni medij za razvoj. Pod utjecajem metabolizma mikroorganizama proizvod se mijenja kemijski i funkcionalno zbog čega nastaju sluzave mikrobne nakupine koje uzrokuju stalno čepljenje filtara i uređaja.

Iako su koncentrati emulgirajućih tekućina od kojih se spravljaju radne emulzije obično sterilni, što je ispitano i u našem radu, mikroorganizmi se vrlo brzo nakon namješavanja s vodom razvijaju, jer niti okolina niti voda nisu sterilni. Budući da u spremnicima već postoje mikrorganizmi, nove emulzije se brzo inficiraju pa broj mikroorganizama vrlo brzo raste, ako nema antimikrobnog agensa i ako se uređaji i spremnici pravilno ne održavaju. Kako kvarenje napreduje, pjena i sluz postaju vidljivi. Suspendirane nakupine na površini upućuju na infekciju gljivama, a često se pojavljuje miris na amonijak, ali češće na sulfide. Emulzija promijeni boju, pH vrijednost progresivno pada, a isto tako i svojstvo zaštite od korozije.

Naša ispitivanja su pokazala da su spremnici za emulzije u dva pogona bili znatno inficirani s više vrsta mikroorganizama, što je dokazano uzgojem na selektivnim hranjivim podlogama, kao i mikrobiološkom kontrolom u ovlaštenim laboratorijima. Ispitivanja su, nadalje, pokazala da se pravilnim postupanjem i održavanjem postrojenja i spremnika uvelike smanjuje kvarenje emulzija a time i zastoj u pogonu, čega je posljedica znatna financijska ušteda.

emulzija ulja za obradbu metala rezanjem; neželjena biološka razgradnja materijala; gledište preventivnih mjera; tehnička zaštita od mikroorganizama u industriji; mikrobiološka izlučna analiza i dijagnostika; higijensko tehnička zaštita na raduAutor: Vedranka Bobić - Ljiljana Pedišić - Ivo Legiša -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados