TRIBOLOŠKA SVOJSTVA MAZIVA IZ OBNOVLJIVIH IZVORAReportar como inadecuado
TRIBOLOŠKA SVOJSTVA MAZIVA IZ OBNOVLJIVIH IZVORA - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Fuels and lubricants : journal for tribology, lubrication, application of liquid and gaseous fuels and combustion engineering, Vol.45 No.5 October 2006. -

Sažetak

Biljna ulja i životinjske masti već se godinama koriste kao maziva. Otkrićem nafte i dostupnošću jeftinih ulja, alternative su postale neprivlačne te su ostavljene po strani. Posljednjih godina povećana pozornost javnosti i ekološka svijest potakle su razvoj velikog broja maziva koja su lako biološki razgradljiva s obzirom na više međunarodno priznatih metoda ispitivanja, te koja se odlikuju niskim stupnjem otrovnosti s obzirom na vodne organizme. Najvažnija osnovna sirovina za formulacije ekološki prilagođenih maziva su biljna ulja, kao i njihovi modificirani esteri.

U radu su ispitana dva tipična estera i dvije formulacije napravljene iz esterne uljne baze, zajedno s odabranom mješavinom aditiva, i to s obzirom na oksidacijsku stabilnost i tribološko ponašanje.

Čak i mineralno ulje i sintetički ester koji sadržava potpuno zasićene masne kiseline pokazali su se stabilniji glede oksidacijske razgradnje. Formulacija s nezasićenim esterom pokazala je bolje tribološko ponašanje kod umjerenih opterećenja. Rezultati upućuju na zaključak da je moguće povezati dugi vijek primjene s visokom razinom radnih svojstava, što je korisno za okoliš, poljoprivredu i potrošače.

polusintetičko mazivo ulje biljne osnove; biljna ulja, masti, voskovi, kao osnovni materijal; polusintetičko mazivo ulje esterske osnove; primjenska svojstva mazivih ulja; ispitivanje trenja i trošenja; komparativna analizaAutor: Boris Kržan - Jože Vižintin -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados