Liječenje velikog odontoma donje čeljusti dvofaznim kirurškim postupkomReportar como inadecuado
Liječenje velikog odontoma donje čeljusti dvofaznim kirurškim postupkom - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Acta stomatologica Croatica, Vol.37 No.3 September 2003. -

Postoje dva moguća kirurška postupka u liječenju velikih jedinstveno složenih odontoma ili drugih odontogenih tumora donje čeljusti. Jedan je klasičan kirurški postupak, kao u slučajevima alveotomija retiniranih ili inpaktiranih zuba, i moguće ga je izvesti kad je riječ o manjim primjerima odontoma u kojima je okolna kost dovoljno sačuvana i ne postoji opasnost od patološkog ili jatrogenoga prijeloma donje čeljusti. Taj je zahvat također moguć i kod većih odontogenih tumora koji se lako ljušte iz njihova koštanoga ležišta. Drugi je postupak odstraniti tumor s pomoću takozvane sagitalne osteotomije donje čeljusti, kao što su to opisali Rittersma J. i van Gool AV. godine 1979.

Autori prikazuju primjer neobično velikoga jedinstveno složenog odontoma u angulusu donje čeljusti u 23-godišnjeg muškarca. Zbog mogućega prijeloma čeljusti tijekom zahvata u jednom aktu, izvršen je dvofazni kirurški postupak koji se je pokazao uspješnim i prihvatljivim za pacijenta. Autori navode podatke iz literature, raspravljaju o prednostima i nedostatcima različitih kirurških postupaka ostavljajući slušateljstvu da ocijeni opravdanost pojedinih potupaka primjenjivanih do danas.Autor: Goran Knežević - Klara Sokler -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados