Dvofazno liječenje velike ciste donje čeljusti - prikaz slučajaReport as inadecuate
Dvofazno liječenje velike ciste donje čeljusti - prikaz slučaja - Download this document for free, or read online. Document in PDF available to download.

Acta stomatologica Croatica, Vol.38 No.4 December 2004. -

U svibnju ove godine u ambulantu Kliničkoga zavoda za oralnu kirurgiju dolazi mlada bolesnica, u dobi od 28 godina. Upućena je od oralnoga kirurga zbog velike ciste u donjoj čeljusti. Donosi ortopan koji pokazuje veliko multilokularno prosvjetljenje u donjoj čeljusti s desne strane koje se proteže od područja drugoga pretkutnjaka do semilunarne incizure na uzlaznome kraku. Ponavljamo ortopantomogram ali se prosvjetljenje bitno ne razlikuje od onoga na ortopanu koji je donijela bolesnica.

Zbog napuhnutoga donjega ruba čeljusti i multilokularnoga prosvjetljenja nismo sigurni o kakvoj se patološkoj promjeni radi. Da bismo se lakše odlučili kakav operativni zahvat učiniti, šaljemo bolesnicu na CT donje čeljusti, ali nas nalaz i dalje drži u neizvjesnosti premda smo za nijansu uvjereniji da se radi o cisti a ne o cističnome tumoru. Prije konačne odluke kako operirati, u lokalnoj anesteziji uzimamo dio tkiva iz koštane šupljine, a biopsija potvrđuje pretpostavku da se radi o keratocisti. Budući da se radi o izrazito velikoj cisti i prijetećoj opasnosti od prijeloma donje čeljusti ako bismo potpuno odstranili bukalni kortikalis, odlučujemo se za dvofaznu tehniku. Plan je da se u prvoj fazi učini dekompresija ciste otvaranjem kalote na najprominentnijem dijelu ciste s bukalne strane i izradi obturator. Navedenim načinom omogućuje se regeneracija stanjene kosti. Obturator se nosi stalno i ne reducira ga se. Bolesnica odlazi redovito stomatologu, bar dva puta u tjednu, koji ispire šupljinu u kosti s 3% vodikovim peroksidom i fiziološkom otopinom. Kada klinički i rtg nalaz pokaže da se je cista počela smanjivati a defekti u kosti zacjeljivati, odlučit ćemo se za drugu fazu liječenja u kojoj bi se potpuno odstranila cista a zaostali defekt u kosti primarno zatvorio. Rtg snimke 6 tjedna i 3 mjeseca nakon zahvata pokazuju dobar oporavak kosti i znatno smanjenu cističnu šupljinu. Nastavak liječenja planira se za otprilike mjesec dana. Dobiveni rezultat pokazuje opravdanost ovakva pristupa u liječenju velikih cista.Author: Jakša Grgurević -

Source: http://hrcak.srce.hr/DOWNLOAD PDF
Related documents