Mukoepidermoidni karcinom male žlijezde slinovniceReportar como inadecuado
Mukoepidermoidni karcinom male žlijezde slinovnice - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

Acta stomatologica Croatica, Vol.38 No.4 December 2004. -

Sluznica usne šupljine prekrivena višeslojnim pločastim epitelom izvorište je benignih i malignih promjena, od jednostavnog fibroma pa do karcinoma usne šupljine. Doktori stomatologije mogu, s obzirom na dostupnost patoloških promjena rutinskom kliničkom pregledu, bez dodatnih dijagnostičkih metoda postaviti dijagnozu i uputiti bolesnika oralnom ili maksilofacijalnom kirurgu. U ranom otkrivanju i liječenju različitih tvorbi najvažnije je bolesnika uputiti pravodobno, kako bi se i manjim kirurškim zahvatima mogao izliječiti.

Na sluznici se manifestiraju i patološki procesi dubljih slojeva. U malim žlijezdama slinovnicama svih dijelova usne šupljine mogu se razviti mukozne ciste, benigni i maligni tumori. Tumori žlijezda slinovnica čine oko 3% svih tumora u tijelu, dakle razmjerno su rijetki. No važno je znati da 10 do 20% svih navedenih tumora nastaje u malim žlijezdama, najčešće na nepcu. Jednako tako važan je podatak da razmjerna čestoća malignih tumora raste kako se veličina žlijezda u kojima se pojavljuje smanjuje.

Prikaz slučaja

Bolesnik u dobi od 21 godine dolazi na pregled zbog bezbolne izrasline na tvrdome nepcu u visini kutnjaka, promjera 2 cm, široke baze, egzulcerirane površine i zadebljalih rubova. Iz anamneze saznajemo da bez subjektivnih tegoba traje oko 2 godine. Prije šest mjeseci tvorba je egzulcerirala i osjetio je da iz nje izlazi tekućina. Učinjena biopsija pokazala je da je riječ o mukoepidermoidnom karcinomu, o malignoj neoplazmi male žlijezde slinovnice koja nastaje u svakoj životnoj dobi, no ipak je najčešća u djece. Tumor je odstranjen elektroskalpelom, a patohistološki nalaz potvrdio je dijagnozu te pokazao da je riječ o prvome stupnju malignosti (G-1). Takve vrste tumora rjeđe recidiviraju i metastaziraju, a prema podatcima iz literature stupanj izliječenja unutar 5 godina iznosi 90%.

Malignome malih žlijezda slinovnica često je teško klinički međusobno razlikovati, a mogu sličiti i benignom pleomorfnom adenomu. Pravodoban dolazak bolesnika na pregled, pravodobno upućivanje specijalistu te pravodobna biopsija i kirurški zahvat povećavaju izglede za izlječenje.Autor: Pavel Kobler - Mišo Virag - Sven Seiwerth - Spomenka Manojlović -

Fuente: http://hrcak.srce.hr/DESCARGAR PDF
Documentos relacionados