Historische figuren in filmReportar como inadecuado
Historische figuren in film - Descarga este documento en PDF. Documentación en PDF para descargar gratis. Disponible también para leer online.

(2015)Film-Plateau.18(2).p.4-5 Mark abstract De onderzoeksgroep CIMS (Centre for Cinema and Media Studies) zet in haar programmering een reeks gevierde en gevreesde personen uit de geschiedenis samen. Vijf films nemen elk een verschillende historische figuur onder de loep en geven een uitzonderlijke kijk op hun leven en navolgende legenden. De historiciteit van deze personages valt niet te ontkennen, maar de vertellingen rond hun daden bezitten vaak een mythologisch karakter. Met specifieke accenten en veranderingen worden hun levens verheven tot krachtige parabels, soms zelfs met politieke doeleinden. In de handen van de vijf geselecteerde cineasten worden deze verdichtsels zowel bevestigd als doorbroken. We openen de programmering met Carl Theodor Dreyers monumentale stille film La Passion de Jeanne d’Arc (1928). Tot de brandstapel veroordeeld wegens beschuldigingen van hekserij zou Jeanne d’Arc voor haar martelaarschap het statuut van heilige ontvangen. Dreyer maakte voor La Passion enkel gebruik van originele procesdocumenten om de laatste dagen van het Franse icoon te verwerken tot een intiem passiespel. De in de film tentoongespreide spirituele lijdensweg bevat gelijkenissen met die van Andrei Rublev in de gelijknamige film uit 1966 van Andrei Tarkovsky. De historische iconenschilder Rublev vormt in deze film een uitgangspunt om vraagstukken rond mens en samenleving in het 15de-eeuwse Rusland te verkennen. Zijn beschouwingen over artistieke vrijheid onder een repressief regime bleken niet al te ver van het heden verwijderd, aangezien de film pas na vijf jaar werd toegelaten in zijn thuisland. Ook regisseur William Wellman moest zich wapenen tegen de censors, die niet wilden dat zijn relaas over gangsterbaas Tom Powers in Public Enemy (1931) een leven van misdaad verheerlijkte. Dit steekt dan weer af tegen de bombastische mythevorming die bij Alexander Nevski (1938) aanwezig is. In lijn met Stalins vraag naar heldenverhalen verheft Sergei Eisenstein het leven van Ruslands geliefde 13de-eeuwse stadvorst en veldheer tot een spectaculair epos van formaat. Tegelijk biedt de film een commentaar op de contemporaine politieke situatie tussen de Soviet-Unie en Nazi-Duitsland, waarmee nogmaals duidelijk wordt dat historische films vaak meer over het heden dan over het verleden vertellen. Afsluiten doen we met Pat Garrett and Billy the Kid (1973, Sam Peckinpah), waarin de doodsstrijd tussen twee cowboylegenden symbool staat voor het einde van het Wilde Westen.

Please use this url to cite or link to this publication: http://hdl.handle.net/1854/LU-7003724Autor: Lennart Soberon and Gertjan Willems

Fuente: https://biblio.ugent.be/publication/7003724DESCARGAR PDF
Documentos relacionados